Bierne summer og sommerfuglene sværmer på kirkegården ved Sebbers kirke. Igennem 3 år har graver Jens Terp og gravermedhjælper Ida arbejdet med den grønne omstilling af Sebber kirkegård, hvilket blandt andet har indebåret etablering af ‘vilde’ biobede og krydderurtebede, til glæde for både mennesker og insekter.
Ro og rum til fordybelse
Sebbers kirke ligger i naturskønne omgivelser i det nordjyske. Kirken er omgivet af marker med heste og er placeret således, at der fra kirkegården er udsigt over Halkær Bredning og “Bjerget” ved Sebbersund.
Kirkegårdsteamet har i deres grønne arbejde ønsket at skabe nye rolige, men vilde, rum til at nyde de stille stunder på kirkegården. De nye ‘rum’ har teamet blandt andet skabt ved at placere kryderurtebedde mellem bænkesættene på kirkegården, som indbyder de besøgende til at slå sig ned og nyde naturen.
Græs er godt
At skabe nye rum på kirkegården kræver ikke nødvendigvis en masse ressourcer. Ved at klippe græsset har graverteamet skabt nye stier og områder på kirkegården, som de besøgende kan gå af.
Men ikke kun kirkegårdens tobenende besøgende får glæde af de ny ‘græs-rum’. I samarbejde med de ansatte på den nærtliggende klostergård, hvor også greenkeepers’ne fra Sebbers golfklub holder til, har kirkegården etableret store cirkulære områder hvor græsset får lov til at gro vildt. Her kan alt med 2, 4 og 6 ben og vinger boltre sig, og bidrage til den øgede biodiversitet på kirkegården.
I følge graver Jens Terp har netop det at lave ‘vilde zoner’ og følge processen i de vilde områder været det mest spændende ved det grønne arbejde. Omend det til tider har været været svært at forsvare processen overfor de få skeptikere der har været, så har god dialog og skiltning om biodiversitet på kirkegården været med til at på langt de fleste med på den grønne vogn.
“Det mest overraskende ved at arbejde på at blive grøn kirkegård er at vi har fået så mange positive henvendelser omkring vores arbejde og de nye tiltag vi har lavet. Vi har også oplevet kæmpe støtte og opbakning fra vores menighedsråd” – Jens Terp.
I dag har Sebbers gravere arbejdet 1 år aktivt med Grøn Kirkes tjekliste til grønne kirkegårde og opfylder 28 punkter herpå, og arbejdet med grønne omstilling fortsætter med stor passion blandt markerne i Sebber.
Hvis du vil vide mere om Sebbers kirke og kirkegård, kan du besøge kirkens hjemmeside her. Du kan også lade dig inspirere af den grønne rejse på Sebbers kirkegård på deres Facebook side.