På et højdedrag i Skamby
På et højdedrag i hjertet af den gamle adelsby Skamby ligger Skamby kirke. Skamby kirke kan dateres helt tilbage til det 1100-tallet, og hører således til blandt Fyens ældste kirker. Fra sin placering på højdedraget, kan kirken ses hen over husetagene fra alle verdenshjørnerne.
Skamby kirke og den grønne bevidsthed
I Skamby sogns menighedsråd har den grønne omstilling længe været et fast punkt på dagsordenen, når menighedsrådet mødes. Det seneste halve år har menighedsrådet konkret fokuseret på Grøn Kirke og Grøn Kirkegård, og i dag kan de stolt melde ud, at de opfylder 32 punkter på Grøn Kirkes tjekliste og 31 punkter på Grøn Kirkegårds tjekliste. Hele menighedsrådet inkl. pastoratets præster, samt graver og kirkeværge, har deltaget i udfyldelse af tjeklisterne.
Dog stopper Skamby Kirke ikke ved de 31 og 32 opfyldte punkter – den grønne omstilling er forsat på dagsordenen og menighedsrådet har nedsat et Grønt Udvalg, bestående af 2 medlemmer af menighedsrådet samt graveren, som vil arbejde videre med den grønne omstilling.
Grøn kirkegård
Skamby kirkegården er først og fremmest begravelsesplads for alle beboere i Skamby Sogn samt folk med en særlig tilknytning til sognet.
Derudover er kirkegården også et rekreativt grønt område i byen, hvor man kan gå en tur og fordybe sig i Skamby sogns historie ved at se nærmere på de forskellige gravminder rundt omkring på kirkegården.
Skamby Kirkegård er rig på historiske gravminder. Selvom kirkegården ikke hører til blandt landets største, er her faktisk både begravet en prinsesse og en minister! Baron Blixen-Fineckes slægt fra Dallund har deres gravsteder her, og der er også flere monumenter over gamle gårdejerslægter i sognet. Mellem alle de gamle gravsten findes også flere flotte eksempler på moderne gravsten med deres eget individuelle præg.
Hvor gamle gravsteder er sløjfet er arealerne omlagt med græs. Kirkegården giver derfor et grønt indtryk. Vi har planer om at en del af disse områder skal omlægges til naturgræs og vilde planter.
Trolden Finn
Tror man på sagnet om Trolden Finn, så er den grønne omstilling ikke den første udfordring, som kirken har stået overfor.
Ifølge sagnet ønskede trolden Finn at forhindre kirken i at blive bygget. I forsøget på at hindre byggeriet kastede Finn først mindre sten efter kirken, men disse ramte forbi og endte på markerne i Stensby, som i dag stadig døjer med de mange sten på deres marker. Herefter kastede Finn en enorm sten efter kirken, men også denne fløj forbi kirken, og endte i Søndersø, hvor den stadig ligger i dag. Til sidst forsøgte Finn at sparke kirken ned, men da Gud holdte hånden over kirken, resulterede sparket kun i et enkelt fodaftryk i den ydre kirkemur – hvilket vi stadig kan se i dag.
Hvis du vil læse mere om Skamby kirke og dens 900 års historie så besøg Skamby Kirkes hjemmeside her eller følg Skamby kirke op deres Facebook side her .