Hvad kan tro egentligt bidrage med i klimakrisen? Er der et håb, kirken kan tale ind i klimakrisen med? Og hvis der er, hvorfor hører vi så ikke kirken tale tydeligere om det?
Sådan har teologistuderende Anne Sofie Hedegaard i lang tid spurgt sig selv. Og i foråret satte hun sig for at undersøge spørgsmålet.
Anne Sofie beskriver, hvordan hun som ung kristen i Aarhus længe har savnet et tydeligt fokus på spændingsfeltet mellem kirke og klima. Hun er selv medlem af KFUM/K’s grønne kirkelige arbejdsgruppe og hun har nu i samarbejde med KFUM/K , Skt. Pauls Kirke, Grøn Kirke og Danmission arrangeret en Skaberværksaften i Skt. Pauls Kirke. Her vil spørgsmålet om hvordan kirken kan medvirke til tro, håb og handling i den ellers så håbløse klimakrise bliver diskuteret.
På aftenen vil der være en panelsamtale modereret af journalist Iben Maria Zeuthen, der skal udforske, hvordan vi kan finde håb i klimakrisen. I panelet sidder:
Lise Palstrøm (præst, Grøn Kirke vedr. Aarhus Stift)
Hans Vindum Pettersson (præst, Aarhus Valgmenighed)
Ernst Jürgensen (seniorrådgiver, Danmission)
Maria Thaarup (præst, Aarhus Metodistkirke).
Panelet repræsenterer forskellige teologiske og kirkelige baggrunde, men deler en fælles interesse i at finde og formidle håb i en tid præget af klimaforandringer. For Anne Sofie, som selv medlem af FN’s Faith for Earth Youth-komite, er det dybt essentielt, at samtalen omkring tro og klimakrise foregår tværkirkeligt og favner bredt, da omsorgen for skaberværket ifølge hende går på tværs af kirkelige ståsteder.
HÅB: Hvordan finder vi håb i klimakrisen?
HÅB er aftenens helt store tema. Panelsamtalen vil lægge grund for en samtale, ikke bare om klimakrisen, men om det håb og den tvivl, som mange unge sidder med. Og for Anne Sofie har håbet mange facetter:
“Jeg tror ikke, der findes ét enkelt svar på, hvordan vi skal forholde os til klimakrisen. For nogle er håbet knyttet til troen på, at Gud har en plan med det hele. For andre ligger håbet i fællesskaber, hvor man sammen kan handle og skabe forandring. Og for andre igen handler det om at blive taget seriøst – om at ens bekymringer bliver hørt, både i samfundet, i ens omgangskreds, og ja, måske også i kirken. Med Skaberværksaftenen vil vi skabe et rum, hvor bekymringer, håb, tvivl og tro kan mødes.”
Og netop det at håbet i klimakrisen ikke afhænger af én specifik ide, lov eller teknologi, men tværtimod har mange forskellige facetter og udtryksformer, er hele kernen ved aftenen. For Anne Sofie handler det nemligt ikke kun om at finde ‘et svar’, men om at skabe plads til at stille spørgsmål og reflektere sammen.
“Forhåbentlig vil aftenen være en påmindelse om, at vi ikke står alene i vores bekymringer – og at der altid er håb at finde, også når udfordringerne synes overvældende.”