I Skt. Lukas Kirke i Aarhus byder præst Maria Louise Bøg Sørensen og Kirke- og kulturmedarbejder Lærke Lilholt Hansen efteråret velkommen med en sanselig årstidsvandring i skoven.
Sommeren går på hæld og efteråret sniger sig stille ind på os. Træernes blade er grønne endnu, men et brunligt skær anes i kanten og snart løsner de sig og falder mod os side om side med solens gyldne stråler.
Sådan starter præst Maria Louise Bøg Sørensen og Kirke- og kulturmedarbejder Lærke Lilholt Hansen deres beskrivelse af deres Sanselige Årstidsvandring, som de mandag d. 23 september afholdte i Moesgaard skov.
Igennem nærværsøvelser, vandring på stranden i stilhed og samtaler om nuet og hvordan vi bærer lyset med ind i en mørkere tid, guidede Maria Louise og Lærke de deltagende til en både åndelig og sanselig refleksion over vores forbundethed til skaberværket. Under vandringen igennem skoven blev der afholdt nadver under træernes kroner og hele arrangementet sluttede med fællesspisning omkrig bålet imens der blev sunget.
Omend årstidsvandringerne er et nyt koncept i Skt. Lukas Kirke, er Maria Louise og Lærke ikke helt uerfarne med den sanselige tilgang til kirkelivet. I flere år har kirken afholdt sanselige vandringer i naturen og Maria Louise og Lærke afholder månedligt sanselige Gudstjenester i Skt. Lukas Kirken.
I dag tilbyder mange forskellige organisationer lignende vandringer i naturen, men for Lærke og Maria Louise kan netop kirken skabe en helt særlige ramme for vandringer i naturen:
Ved at lave en vandring der er faciliteret af kirken, kan det åndelige liv blive forankret i naturen og i kroppen.
– Lærke Lilholt Hansen
Mange af kirkens traditioner er dybt forankret i årestiderne – jul, påske, høstfejring – og igennem årstidsvandringerne håber Maria Louise og Lærke at kunne give folk en mulighed for at forbinde disse kirkelige højtider med den naturlige og daglige verden omkring os. Som Maria Louise forklarer det:
Hverdagslivet fylder unægtelig meget for mennesker. Sanselig gudstjeneste bygger på den teologiske tanke, at det også er i hverdagen, i relation til de mennesker, vi deler livet med, og i de omgivelser vi er i, at vi må kunne erfare Gud. Gud er, hvor vi er.
– Maria Louise Bøg Sørensen
Igennem årstidsvandringerne får deltagerne mulighed for at koble de mere abstrakte kirkelige højtider, symboler og ritualer til helt konkrete og fysiske forandringer i deres egen livsverden. Og årstidsvandringen giver også deltagerne mulighed for en dybere åndelig refleksion over deres egen placering i den foranderlige fysiske verden.
De sanselige årstidsvandringer tilbyder en ramme for refleksion og fordybelse, hvor deltagerne får mulighed for at komme tættere på skabelsen og mærke årstidernes cyklus i et åndeligt perspektiv. Dette er i tråd med kirkens forståelse af Gud som skaberen af alt liv, og det giver en naturlig kobling mellem troen og den verden, vi er en del af.
– Lærke Lilholt Hansen
Du kan ikke erfare skaberværket bag et skrivebord
For præst Maria Louise udgør skabelsesteologi en essentiel pille i hendes teologiske forståelse og virke. Dog er skabelsesteologien ikke noget hun udenlukkende ‘finder’ bag sit skrivebord begravet i gamle bøger. Maria Louise beskriver selv, hvordan hendes forkærlighed for den praktiske teologi driver hende til altid at tage udgangspunk i det praksisnære, når hun planlægger en gudstjeneste eller kirkeligt arrangement.
Jeg lader mig inspirere af verden omkring mig – fortid og nutid – og er bevidst om kirkens og teologiens historiske, liturgiske, bekendelsesskrifterne og teoretiske ramme – men jeg begynder i praksis uden tanke på hvilken teori eller kasse det passer ind i.
– Maria Louise Bøg Sørensen
Udgangspunktet for Maria Louises præstelige virke er således ikke ren teori og intellektuel fundering, men tværtimod den kropslige og åndelige erfaring. Som liturg har det for Maria Louise betydning, i hvilket “rum” en vandring og/eller gudstjeneste holdes, og hun forsøger igennem valg af tekststykker, salmer og refleksioner, at danne bro mellem nuet, fortiden og fremtiden.
Jeg tænker meget over, at vi står/sidder det rigtige sted, når vi fx. skal synge sammen eller sidde i stilhed og lytte. Ligesom jeg forsøger at få de ord jeg siger til at ”rime” med den setting vi er i – står jeg i vandkanten på stranden, ja så bruger jeg de fortællinger fra Bibelen, hvor havet spiller en rolle. Eller salmer hvor vand er omdrejningspunktet.
– Maria Louise Bøg Sørensen
Menigsfulde fællesskaber
Kirken har altid været et samlingspunkt for mennesker, og Maria Louise og Lærke håber, at årstidsvandringerne kan bidrage til at skabe nye rum for fællesskab og samvær udenfor kirkebygningen. Begge oplever de, at der i dag er en stor interesse for at komme ud i naturen med kirken, og ved at favne denne interesse kan vandringerne måske tiltrække en bredere skarer af folk, herunder de som normalt ikke deltager i kirkelige handlinger.
Sigtet er for mig altid at tilbyde en ramme for meningsfulde fællesskaber, hvor fordybelse og tro kan komme i spil. Hvor man som deltager får muligheden for at være midt i skaberværket og mærke den forbindelse som der er – mellem mennesker, mellem skaberværket og skabning, mellem skaber og skaberværk, mellem skaber og skabning. Forbundetheden i verdensaltet.
– Maria Louise Bøg Sørensen
I mandags mødte i alt 20 deltagere i aldre op til Lukas Kirkens første sanselige årstidsvandring. I følge Maria Louise og Lærke var de fleste af deltagerne ikke faste kirkegængere. Responsens på vandringen var god og igennem det næste år fortsætter Maria Louise og Lærke på deres sanselige vandring i skoven. Hvis du er interesseret i at høre, hvordan de næste årstidsvandringer forløber, så følger vi i Grøn Kirke med, når Maria Louise og Lærke d. 19 december vandrer ud for at fejre vindersolhverv.
Hvordan fejrer du din Skabelsestid?
Gennem Skabelsestiden deler vi historier fra hele landet, om hvordan både private, meningheder, organisationer mm. fejrer og markerer Skabelsestiden. Vil du dele din historie med hele det grønne fællesskab? Så send os en mail!