Bjerge af grønt affald forvandlet til det pureste muld
”Vi arbejdede med kompostmaskinen i tre dage og fik lavet to kæmpestore bunker fin kompost” fortæller Bitten Nørby, Kirkegårdsleder på Store Heddinge Kirkegård.
På Store Heddinge Kirkegård har de et område bagerst på kirkegården, hvor alt grønt affald bliver kørt ned og dumpet i en stor bunke. Den er skjult bag træer og buske, så den skæmmer ikke for udsynet på kirkegården. Men kompostbunken bliver ved med at vokse og for at få noget brugbart ud af den, så er det nødvendigt at leje en stor kompostmaskine med sold/sortereværk, som kan tygge sig igennem bjerget af grønt affald. Det koster 10.000 kr., og netop disse penge blev bevilliget af Roskilde grønne stiftsudvalg, som har et samarbejde med Grøn Kirke om at sætte fokus på bæredygtighed på kirkegården.
Kompostmaskinen blev lejet og kørte i tre dage på kirkegården, så der kom to kæmpestore bunker fin kompost ud af det udover det, som blev fordelt i bedene med det samme. På materialepladsen har de anvendt to af rummene til at opbevare den nylavede kompost og dækket det til med presenninger, så der ikke gror for meget ukrudt i, eller at det bliver for vådt og klasker sammen i regnvejr.
”Det er et stort arbejde at holde gang i sådan en maskine” fortæller Bitten, ”der skal være en person, der fylder på, en der styrer maskinen og to-tre personer med tipvogne, der kører fra. Så alle mand var i gang.” Men selvom det krævede en del arbejde, så holdt de humøret højt i strålende solskin og var effektive for at få mest ud af maskinen, nu hvor den var lejet. Komposten bliver nu brugt hver gang, at der skal plantes et eller andet, og de har talt om at blande noget af det med grus og bruge det til topdressing på græsplænerne også. Så de nye bunker af det pureste muld skal nok blive brugt på kirkegården. ”Der ligger stadig en stor portion kompost nede bag ved, og der bliver dagligt kørt på bunken, så det er en slags evighedsprojekt, men lige nu skal vi have brugt det vi har og har ikke behov for flere hårde kompostdage foreløbigt.” slutter Bitten af.
Bitten er med i en grøn ERFA-gruppe, hvor hun har delt sine erfaringer, ligesom også menighedsrådet har været meget begejstrede. Lokalavisen, Stevnsbladet, var endda ude og lave en historie om bl.a. komposteringsprojektet og Grøn Kirke på Store Heddinge Kirkegård.
Tag endelig forbi Store Heddinge Kirkegård og se, hvordan Bitten og de andre kirkegårdsmedarbejdere har indrettet arbejdet omkring kompostering på. Har du spørgsmål omkring kompostering, opbevaring og anvendelse af kompost eller andet, der relaterer sig til dette, så skriv en mail til kirkegårdsleder, Bitten Nørby, på mail: kirkegaarden@storeheddingekirke.dk